czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Graham na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Domowy graham z miodem, siemieniem i słonecznikiem przygotowany na zakwasie żytnim - najlepszy do kanapek :)

Graham na zakwasie

Składniki:

Graham na zakwasie

 

  • około szklanki zakwasu żytniego
  • 25 dkg mąki graham pszennej
  • 25 dkg mąki chlebowej
  • 350 ml ciepłej wody
  • 1 dkg świeżych drożdży
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • po 3 łyżki siemienia lnianego i słonecznika

Sposób przygotowania:

Graham na zakwasie
Dzień wcześniej zakwas wymieszać z 3 łyżkami mąki chlebowej i 1/3 szklanki wody.

Następnego dnia do miski wlać ciepłą wody i rozmieszać z drożdżami, wsypać mąkę graham i chlebową, sól, miód i oliwę, wyrobić dość luźne ciasto.

Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Do ciasta dodać siemię i słonecznik wymieszać i przełożyć do natłuszczonej keksówki. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia.

Chleb piec co najmniej godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Tagi:

chleb graham