paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Cebularze z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne i łatwe do przygotowania cebularze na miękkim drożdżowym cieście z farszem z cebulki oraz maku. Możne je podawać na gorąco lub zimno.

Cebularze z makiem

Składniki:

Cebularze z makiem

 

 

  • farsz
  • cebula 5 szt
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • mak 1/4 szkl
  • masło 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Cebularze z makiem
Przygotować zaczyn z drożdży i pozostawić do wyrośnięcia. Zimniaki obrać i ugotować, odcedzić i lekko przestudzić a następnie wlać do nich mleko i razem zmiksować na gładką masę.

Masło roztopić na ogniu i ostudzić. Do drożdży dodać zmiksowane ugotowane ziemniaki z mlekiem.

Wsypać przesianą przez sito mąkę i dodać jajko. Wyrabiać ciasto, pod koniec wlać masło. Wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Masło roztopić na patelni i podsmażyć do miękkości cebulę, dodać przyprawy do smaku i wymieszać z makiem.

Z ciasta formować kulki i je rozpłaszczać. Na każdy krążek ciasta kłaść farsz z cebuli i maku. Piec około 15-20 minut w temp. 180 stopni.