Sposób przygotowania:
Cebularze z makiem
Przygotować zaczyn z drożdży i pozostawić do wyrośnięcia. Zimniaki obrać i ugotować, odcedzić i lekko przestudzić a następnie wlać do nich mleko i razem zmiksować na gładką masę.
Masło roztopić na ogniu i ostudzić. Do drożdży dodać zmiksowane ugotowane ziemniaki z mlekiem.
Wsypać przesianą przez sito mąkę i dodać jajko. Wyrabiać ciasto, pod koniec wlać masło. Wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Masło roztopić na patelni i podsmażyć do miękkości cebulę, dodać przyprawy do smaku i wymieszać z makiem.
Z ciasta formować kulki i je rozpłaszczać. Na każdy krążek ciasta kłaść farsz z cebuli i maku. Piec około 15-20 minut w temp. 180 stopni.
Masło roztopić na ogniu i ostudzić. Do drożdży dodać zmiksowane ugotowane ziemniaki z mlekiem.
Wsypać przesianą przez sito mąkę i dodać jajko. Wyrabiać ciasto, pod koniec wlać masło. Wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Masło roztopić na patelni i podsmażyć do miękkości cebulę, dodać przyprawy do smaku i wymieszać z makiem.
Z ciasta formować kulki i je rozpłaszczać. Na każdy krążek ciasta kłaść farsz z cebuli i maku. Piec około 15-20 minut w temp. 180 stopni.