Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 267]

Chleb wielkanocny murzin ze Śląska cieszyńskiego

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Nazwa chleba wywodzi się z tradycji wypieku z nieoczyszczanej mąki (ciemnej) pszennej i żytniej - stąd murzin. Można do wypieku użyć drożdży świeżych albo silnego zakwasu. Jako "wkładki" używano boczku, baleronu lub dowolnej kiełbasy.

Chleb wielkanocny murzin ze Śląska cieszyńskiego Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chleb wielkanocny murzin ze Śląska cieszyńskiego

 

  • mąka pszenna 400 g
  • mąka żytnia pełnoziarnista 100 g
  • drożdże suche 1 op.
  • woda ciepła 400 ml
  • zakwas na żur 100 ml
  • majeranek do smaku
  • kminek cały do smaku
  • sól pełna łyżeczka
  • cukier 1 łyżka
  • smalec miękki 3 pełne łyżki
  • jajko 1 duże
  • dowolna wędzonka

Sposób przygotowania:

Chleb wielkanocny murzin ze Śląska cieszyńskiego
W dużej misce wymieszać pełnoziarnistą mąkę żytnią (może być żurkowa) z mąką pszenną, dodać sól, cukier oraz drożdże.

Ciepłą wodę wymieszać z zakwasem (klarowny płyn zlany znad powierzchni mąki) - wymieszać z całym jajkiem i rozpuszczonym chłodnym smalcem. Wszystko wlać do mąki i krótko zmiksować - tylko do połączenia składników.

Uzyskane ciasto powinno się lekko rozpływać na boki - nie może być zbyt zwarte.

Połowę ciasta przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (można też natłuścić i wysypać otrębami) i wyrównać powierzchnię. Wybraną wędzoną wędlinę w całości albo pokrojoną w kawałki ułożyć na środku ciasta i posypać przyprawami.

Nakryć pozostałym ciastem i mokrymi dłońmi dokładnie oblepić wędzonkę tworząc kopułkę.

Foremkę włożyć do dużego worka i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Chlebek piec 60-80 minut w piekarniku nagrzanym do 200*C.

Upieczony bochenek od razy wyjąć z foremki i ułożyć na kratce, aby odparował.

Kroić można dopiero po zupełnym ostygnięciu.
Chleb wielkanocny murzin ze Śląska cieszyńskiego
Do wnętrza bochenka można włożyć dowolną wędzonkę.
Chleb wielkanocny murzin ze Śląska cieszyńskiego
Ciasto chlebowe z wypełnionym wnętrzem musi wyrosnąć.