Sposób przygotowania:
Chleb wielkanocny murzin ze Śląska cieszyńskiego
W dużej misce wymieszać pełnoziarnistą mąkę żytnią (może być żurkowa) z mąką pszenną, dodać sól, cukier oraz drożdże.
Ciepłą wodę wymieszać z zakwasem (klarowny płyn zlany znad powierzchni mąki) - wymieszać z całym jajkiem i rozpuszczonym chłodnym smalcem. Wszystko wlać do mąki i krótko zmiksować - tylko do połączenia składników.
Uzyskane ciasto powinno się lekko rozpływać na boki - nie może być zbyt zwarte.
Połowę ciasta przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (można też natłuścić i wysypać otrębami) i wyrównać powierzchnię. Wybraną wędzoną wędlinę w całości albo pokrojoną w kawałki ułożyć na środku ciasta i posypać przyprawami.
Nakryć pozostałym ciastem i mokrymi dłońmi dokładnie oblepić wędzonkę tworząc kopułkę.
Foremkę włożyć do dużego worka i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Chlebek piec 60-80 minut w piekarniku nagrzanym do 200*C.
Upieczony bochenek od razy wyjąć z foremki i ułożyć na kratce, aby odparował.
Kroić można dopiero po zupełnym ostygnięciu.
Ciepłą wodę wymieszać z zakwasem (klarowny płyn zlany znad powierzchni mąki) - wymieszać z całym jajkiem i rozpuszczonym chłodnym smalcem. Wszystko wlać do mąki i krótko zmiksować - tylko do połączenia składników.
Uzyskane ciasto powinno się lekko rozpływać na boki - nie może być zbyt zwarte.
Połowę ciasta przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (można też natłuścić i wysypać otrębami) i wyrównać powierzchnię. Wybraną wędzoną wędlinę w całości albo pokrojoną w kawałki ułożyć na środku ciasta i posypać przyprawami.
Nakryć pozostałym ciastem i mokrymi dłońmi dokładnie oblepić wędzonkę tworząc kopułkę.
Foremkę włożyć do dużego worka i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Chlebek piec 60-80 minut w piekarniku nagrzanym do 200*C.
Upieczony bochenek od razy wyjąć z foremki i ułożyć na kratce, aby odparował.
Kroić można dopiero po zupełnym ostygnięciu.