gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 659]

Pierożki z mięsem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczna przekąska która smakuje na ciepło jak i na zimno. Podajemy z ulubionymi sosami. Polecam przepis.

Pierożki z mięsem i warzywami

Składniki:

Pierożki z mięsem i warzywami

Ciasto

Farsz

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • szklanka sosu słodko-kwaśnego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • słodka papryka,
  • bazylia.

Nadzienie

Sposób przygotowania:

Pierożki z mięsem i warzywami
Drożdże rozpuszczamy w śmietanie z dodatkiem cukru. Mąkę przesiewamy. Dodajemy masło i pozostałe składniki, wlewamy drożdże. Wyrobione ciasto.

Warzywa obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.

Mięso podsmażamy na patelni, dodajemy warzywa chwilkę smażymy i wlewamy wodę, dusimy aż woda wyparuje.

Dodajemy sos i przyprawy, mieszamy, chwilę dusimy. 

Przygotowane nadzienie studzimy. Ciasto wałkujemy, wycinamy kwadraty ( około 10cmx10 cm).

Na każdy kwadrat wykładamy po łyżce farszu. Zlepiamy brzegi, wykładamy na wysmarowaną olejem blaszkę piekarnikową. Smarujemy mlekiem i posypujemy czarnuszką.

Pieczemy 35 minut w 180 stopniach.

Podajemy na ciepło jak i na zimno z ulubionymi sosami.

Smacznego ;)

Tagi:

przystawki