Sposób przygotowania:
Pszenny chleb na zakwasie
Mąkę pszenną mieszamy z orkiszową i graham, dodajemy sól mieszamy, wlewamy ciepłą wodę oraz czynny zakwas, dodajemy ziarna kminku-kto nie lubi tego zapachu może go pominąć.Dodajemy łyżkę miodu i zagniatamy ręką sprężyste ciasto.Zostawiamy w misce przykrywamy ściereczką i odnosimy w ciepłe miejsce na 2 godziny, po tym czasie zagnieść od nowa i zostawić na godzinę. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy do formy keksowej o wym 23/11 cm natłuszczonej wcześniej i wysypanej otrębami pszennymi.Formujemy, robimy nacięcia, zostawiamy do wyrośnięcia .Nagrzewamy do 210*c piekarnik na półkę niżej stawiamy naczynie żaroodporne z wodą .Wstawiamy wyrośnięty chleb pieczemy 10 minut po czym temp zmniejszamy do 200*ci pieczemy jeszcze 25 minut. Studzimy na kratce. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły z masłem .