2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Pszenny chleb na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 18

Chleby na zakwasie piekę od niedawna, bo nastawienie zakwasu wydawało mi się czarną magią do czasu gdy na necie znalazłam wspaniały przepis na dobry zakwas od tamtej pory przepadłam, chleby na drożdżach mogą dla mnie nie istnieć!

Pszenny chleb na zakwasie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pszenny chleb na zakwasie

 

  • 55 dag mąki pszennej typ 700
  • 22 dag czynnego zakwasu
  • 2 łyżki mąki graham 1850
  • 2 łyżki mąki orkiszowej
  • 1 płaska łyżka miodu sztucznego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżeczki ziaren kminku

 

Sposób przygotowania:

Pszenny chleb na zakwasie
Mąkę pszenną mieszamy z orkiszową i graham, dodajemy sól mieszamy, wlewamy ciepłą wodę oraz czynny zakwas, dodajemy ziarna kminku-kto nie lubi tego zapachu może go pominąć.Dodajemy łyżkę miodu i zagniatamy ręką sprężyste ciasto.Zostawiamy w misce przykrywamy ściereczką i odnosimy w ciepłe miejsce na 2 godziny, po tym czasie zagnieść od nowa i zostawić na godzinę. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy do formy keksowej o wym 23/11 cm natłuszczonej wcześniej i wysypanej otrębami pszennymi.Formujemy, robimy nacięcia, zostawiamy do wyrośnięcia .Nagrzewamy do 210*c piekarnik na półkę niżej stawiamy naczynie żaroodporne z wodą .Wstawiamy wyrośnięty chleb pieczemy 10 minut po czym temp zmniejszamy do 200*ci pieczemy jeszcze 25 minut. Studzimy na kratce. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły z masłem .
Pszenny chleb na zakwasie
mąki mieszamy ze sobą dodajemy wodę kminek
Pszenny chleb na zakwasie
dodajemy do mąki zaczyn czynny wyrabiamy
Pszenny chleb na zakwasie
dobrze zagniecione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pieczemy
Pszenny chleb na zakwasie
[po upieczeniu chlebek odstawiamy do wystygnięcia