Sposób przygotowania:
Bułeczki z nadzieniem szpinakowym
Przygotować zaczyn z drożdży i pozostawić do wyrośnięcia. Ugotowane ziemniaki zmiksować z mlekiem na jednolitą gładką masę i dodać do mąki. Dodać do mąki również zaczyn z drożdży. Wbić jajko. Masło roztopić i pozostawić do przestygnięcia. Wyrabiać ciasto, wlać masło i wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia.
Przygotować farsz.
Na roztopionym maśle podsmażyć przeciśnięty czosnek, dodać szpinak i chwilę smażyć mieszając. Zimniaki obrać, ugotować i odcedzić, lekko przestudzić. Do szpinaku dodać przepuszczone przez praskę ziemniaki oraz bułkę tartą. Wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Ciasto rozwałkować, lekko odcisnąć szklanką kształt kółek. Na środki odciśniętych kółek położyć farsz z ziemniaków i szpinaku, nakryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta i wyciąć kółka i zlepić boki.
Piec w temp. 180 stopni przez około 20-25 minut.
Przygotować farsz.
Na roztopionym maśle podsmażyć przeciśnięty czosnek, dodać szpinak i chwilę smażyć mieszając. Zimniaki obrać, ugotować i odcedzić, lekko przestudzić. Do szpinaku dodać przepuszczone przez praskę ziemniaki oraz bułkę tartą. Wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Ciasto rozwałkować, lekko odcisnąć szklanką kształt kółek. Na środki odciśniętych kółek położyć farsz z ziemniaków i szpinaku, nakryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta i wyciąć kółka i zlepić boki.
Piec w temp. 180 stopni przez około 20-25 minut.