Sposób przygotowania:
Chleb na zakwasie ze smażoną cebulkąEtap 1
Zaczyn: Zakwas przełożyć wieczorem do miski. Dodać do niego połowę mąki i połowę wody, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć na całą noc w temperaturze pokojowej. Następnego dnia rano do zaczynu dodać resztę mąki i wody, wymieszać, przykryć i odłożyć na ok. 3 godziny.
Etap 2
Ciasto właściwe: Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
Etap 3
Dodać do nich wodę i cały zaczyn.
Etap 4
Wymieszać, zagnieść. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut.
Etap 5
Wyrobione ciasto podsypać odrobiną mąki, szybko zagnieść, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 3 godziny.
Etap 6
Po tym czasie z ciasta uformować podłużny bochenek i przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką foremki. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na kolejne 2-3 godziny.
Etap 7
Chleb piec w temperaturze 230 stopni przez ok. 20 minut z włączoną funkcją hydropieczenie (z braku tej funkcji można na dno piekarnika wrzucić kilka kostek lodu). Następnie temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec chleb kolejne 40 minut. Upieczony chlebek wyjąć z foremki, studzić na kratce.