cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Granatowe babeczki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo łatwe do przygotowania, kuszące oko i przyjemne dla podniebienia babeczki z granatem.

Granatowe babeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Granatowe babeczki

 

Sposób przygotowania:

Granatowe babeczki
-Granat przekroić na pół i wyjąć ziarenka. -Jajka ubić z cukrem. -Do masy jajecznej dodać wanilię, obie mąki na przemian z jogurtem, szczyptę soli , a na koniec olej. -Delikatnie wymieszać. -Połączyć z ziarenkami granatu/ ok.1 łyżeczka na babkę/ -Ciasto przełożyć do przygotowanych papierowych foremek



. -Piec ok. 20 min. w temp.180 st.C do tzw. suchego patyczka. -Wyjąć, wystudzić na kratce. -Ozdobić tężejącą galaretka z owocami. galaretka: -Granat przekroić na połówki, wydrążyć ziarenka , część rozgnieść i przełożyć do rondelka. -Dodać cukier , sok z cytryny i mieszając dobrze podgrzać.-Dodać agar , dokładnie wymieszać i zagotować. -Odstawić do ostygnięcia . -Schłodzoną i lekko tężejącą galaretką z owocami polać wierzch babeczek.. Agar-agar można zastąpić żeletyną.
Granatowe babeczki
Przygotowane w/g przepisu ciasto przełożyć do małych foremek papierowyvh.
Granatowe babeczki
Piec ok 20 minut do tzw suchego pztyczka.
Granatowe babeczki
Z wydrążonych ziarenek granatu przygotować galaretkę.
Granatowe babeczki
Przestudzone babeczki polać tężejącą galaretką.

Tagi:

jajko jajka