Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Granita truskawkowa z winem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Nietypowy, ale wyczuwalny smak wina sprawia, że truskawki nabierają nieco innego charakteru.

Granita truskawkowa z winem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Granita truskawkowa z winem

 

  • 30dag truskawek
  • 1/2 szklanki białego słodkiego wina
  • 1/2 cytryny
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Granita truskawkowa z winem
Truskawki należy umyć i oczyścić. Włożyć do misy blendera i zmiksować. Następnie dodać cukier, wyciśnięty sok z cytryny i otartą z niej skórkę. Wlać wino i wszystko wymieszać. Przelać do pojemniczka przeznaczonego do mrożenia i wstawić do zamrażarki. Co około pół godziny należy granitę dokładnie przemieszać. Postępować tak do czasu, aż całkiem zamarznie. Przełożyć do pucharków. Smacznego!
Granita truskawkowa z winem
Do zmiksowanych truskawek dodajemy sok z cytryny.
Granita truskawkowa z winem
Dodajemy wino i otartą skórkę z połówki cytryny.
Granita truskawkowa z winem
Co ok pół godziny mieszamy granitę widelcem.