Sposób przygotowania:
Grillowana kozina
Dzień wcześniej przygotowujemy marynatę. Do miseczki wkładamy przyprawę do grilla, kilka ziarenek ziele i liscie laurowe, rozgnieciony czosnek i sól - wlewamy olej i dokładnie mieszamy. Mięso kozie dzielimy na niezbyt grube i wielkie kawałki. Tackę aluminiową smarujemy 1-2 łyżkami marynaty, układamy na niej kawałki koziego mięsa, które polewamy przygotowaną marynatą- odstawiamy na 24 godziny do lodówki. Grillujemy na tacce, można podlać olejem jeśli jest zbyt mało. Czas grillowania to około 80 minut, pod koniec grillowania można mięso przerzucić bezpośrednio na ruszt aby się lekko przypiekło. Nie polecam grillowania bez tacki, bo mięso będzie suche i twarde
zewa
Mysiunia
Były spore kawałki, w dodatku na tacce, dlatego tak długo się grillowały, szaszłyki z mięsem kozim były gotowe w 20 minut :) U mnie w domu bardzo lubimy czosnek, dlatego dużo go dałam do marynaty, ale zbytnio nie było go czuć :) Nie orientuję się czy można kupić kozine w sklepie - wątpię, ja mam mięso od babci. Ważne aby koza była młodziutka, wtedy mięso jest delikatne i nadzwyczaj smaczne, z dorosłej kozy mięso jest twarde i ma brzydki zapach :)
Mysiunia