Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 813]

Grillowana makrela z „makaronem” ogórkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Makarela grillowana smakuje niebiańsko, a do tego przygotowuje się ją bardzo szybko. Podana z "makaronem" z ogórka na ostro przypadnie do gusty nie tylko fanom kuchni azjatyckiej :D

Grillowana makrela z „makaronem” ogórkowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Grillowana makrela z „makaronem” ogórkowym

 

  • 4 filety z makreli
  • Sól, pierz
  • Makaron” z ogórków :
  • 2 ogórki długie
  • 3 łyżeczki octu jabłkowego lub ryżowego
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1-2 papryczki chilli
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 garść liści kolendry

Sposób przygotowania:

Grillowana makrela z „makaronem” ogórkowym
Ogórki myjemy i za pomocą strugaczki do warzyw robimy z nich makaron. Jeśli strugaczki nie mamy to ogórki kroimy wzdłuż w cienkie plasterki a następnie w cienkie paseczki. Lekko solimy i odstawiamy na 5 minut. Odciskamy nadmiar wody.

W miseczce łączymy ze sobą ocet i cukier – mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodajemy olej sezamowy i posiekane chilli. Tak przygotowanym sosem polewamy „makaron” z ogórków.

Makrelę myjemy, osuszamy, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Kładziemy na mocno rozgrzany ruszt lub patelnie grillową i grillujemy po 2-4 minut z każdej strony.

Grillowaną makrelę podajemy wraz z ogórkowym „makaronem” posypanym listkami kolendry, smacznego :D
Grillowana makrela z „makaronem” ogórkowym
Ogórki myjemy i za pomocą strugaczki do warzyw robimy z nich makaron. Jeśli strugaczki nie mamy to ogórki kroimy wzdłuż w cienkie plasterki a następnie w cienkie paseczki. Lekko solimy i odstawiamy na 5 minut. Odciskamy nadmiar wody.
Grillowana makrela z „makaronem” ogórkowym
W miseczce łączymy ze sobą ocet i cukier – mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodajemy olej sezamowy i posiekane chilli. Tak przygotowanym sosem polewamy „makaron” z ogórków.
Grillowana makrela z „makaronem” ogórkowym
Makrelę myjemy, osuszamy, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Kładziemy na mocno rozgrzany ruszt lub patelnie grillową i grillujemy po 2-4 minut z każdej strony.