Sposób przygotowania:
Botwinka z zasmażaną młodą kapustą i jajkiemETAP 1:
Mięso oraz obrane marchewki i pietruszkę myjemy , umieszczamy w garnku , dodajemy liście laurowe , ziele angielskie i pieprz w ziarnach.
Gotujemy na wolnym ogniu ok 60 min.
Bulion przecedzamy, marchewki oraz pietruszkę kroimy w małą kostkę.
ETAP 2:
Umytą botwinkę siekamy drobno , obrane , umyte buraczki kroimy w kostkę.
Do bulionu dodajemy ugotowane warzywa oraz botwinkę , gotujemy do miękkości warzyw.
ETAP 3:
Umytą kapustę szatkujemy ,opłukany , osuszony koper siekamy drobno.
Na patelni rozgrzewamy masło , przesmażamy kapustę do momentu aż zwiędnie ,wsypujemy koper mieszamy, smażymy jeszcze chwilkę.
ETAP 4:
Do botwinki dodajemy kapustę, doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i ew. cukrem do smaku.
Śmietanę mieszamy z chochlą zupy, przelewamy do garnka.
Zupę podajmy z jajkiem ugotowanym na twardo i np. młodymi ziemniakami.