Martyna12

Martyna12

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

Botwinka z zasmażaną młodą kapustą i jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nie wyobrażam sobie wiosny bez zupy z botwinki, tym razem gotując drugi raz w sezonie postanowiłam wzbogacić ją o równie pyszną zasmażaną na maśle młoda kapustę z koprem. Zupa wyszła przepyszna, botwina z kapustą i koprem to idealny duet smakowy.

Botwinka z zasmażaną młodą kapustą i jajkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Botwinka z zasmażaną młodą kapustą i jajkiem

 

  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • 6 młodych marchewek
  • 1 pietruszka
  • 3 liście laurowe
  • parę ziarenek czarnego pieprzu
  • parę ziarenek ziela angielskiego
  • 2 pęczki botwinki z buraczkami
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1/2 pęczka kopru
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2-3 łyżki soku z cytryny ( lub 1-2 łyżki octu)
  • sól, pieprz
  • ew. odrobina cukru do smaku
  • 200 ml śmietany 18%
  • jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania:

Botwinka z zasmażaną młodą kapustą i jajkiem

ETAP 1:

Botwinka z zasmażaną młodą kapustą i jajkiem

Mięso oraz obrane marchewki i pietruszkę myjemy , umieszczamy w garnku , dodajemy liście laurowe , ziele angielskie i pieprz w ziarnach.

Gotujemy na wolnym ogniu ok 60 min.

Bulion przecedzamy, marchewki oraz pietruszkę kroimy w małą kostkę.

ETAP 2:

Botwinka z zasmażaną młodą kapustą i jajkiem

Umytą botwinkę siekamy drobno , obrane , umyte buraczki kroimy w kostkę.

Do bulionu dodajemy ugotowane warzywa oraz botwinkę , gotujemy do miękkości warzyw.

ETAP 3:

Botwinka z zasmażaną młodą kapustą i jajkiem

Umytą kapustę szatkujemy ,opłukany , osuszony koper siekamy drobno.

Na patelni rozgrzewamy masło , przesmażamy kapustę do momentu aż zwiędnie ,wsypujemy koper mieszamy, smażymy jeszcze chwilkę.

ETAP 4:

Botwinka z zasmażaną młodą kapustą i jajkiem

Do botwinki dodajemy kapustę, doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i ew. cukrem do smaku.

Śmietanę mieszamy z chochlą zupy, przelewamy do garnka.

Zupę podajmy z jajkiem ugotowanym na twardo i np. młodymi ziemniakami.