kicak

kicak

Kucharz
[Przepisów: 6]

Kokosowa makrela z czerwonymi frytkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ryba z frytkami połączenie idealne, tutaj klasyka w nieco innym wydaniu ale równie smakowitym i nawet mniej tuczącym.

Kokosowa  makrela z czerwonymi frytkami

Składniki:

Kokosowa makrela z czerwonymi frytkami

 

Sposób przygotowania:

Kokosowa makrela z czerwonymi frytkami
Wypatroszoną makrele kroimy wzdłuż na pół, czyścimy z ości i marynujemy w mleczku kokosowym następnie obtaczamy w bułce tartej zmieszanej z wiórkami kokosowymi. Smażymy z obu stron.

Buraka obieramy kroimy jak ziemniaki na frytki. Wrzucamy do miseczki mieszamy z oliwą rozmarynem solą i pieprzem – odstawiamy na 1h. Następnie wykładamy na papier do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 min po tym czasie obracamy i wkładamy jeszcze na 15 min.

Całość podajemy z sosem majonezowo-śmietanowym z dodatkiem koperku.