anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Grillowane białe kiełbaski z młodymi warzywami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Młode warzywa wystarczy tylko krótko dusić, aby nie straciły swojej chrupkości i jędrności. Podane w towarzystwie grillowanych białych kiełbasek, to pomysł na szybki i pyszny posiłek.

Grillowane białe kiełbaski z młodymi warzywami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Grillowane białe kiełbaski z młodymi warzywami

 

  • biała kiełbasa – 4 szt.
  • młode marchewki – 2 szt.
  • seler - 1/4 szt.
  • cukinia – 1 szt.
  • czerwona papryka – 1/2 szt.
  • zielony groszek – 3 łyżki
  • cebula – 1 szt.
  • czosnek – 3 ząbki
  • sól morska – do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony – do smaku
  • majeranek – 1 łyżeczka
  • posiekany szczypiorek – 2 łyżki
  • olej rzepakowy – 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Grillowane białe kiełbaski z młodymi warzywami
Warzywa obieram, myję. Marchewkę i cukinię kroję na plasterki, a seler i paprykę w słupki.Białą kiełbasę grilluję na delikatnie spryskanej olejem patelni grillowej. Przekładam na talerz i trzymam w cieple. Na tej samej patelni grilluję z obu stron krążki cukinii.Na drugiej patelni smażę pokrojoną cebulę, pod koniec dodaję posiekany czosnek. Dodaję marchewkę i seler. Smażę pod przykryciem, aż warzywa lekko zmiękną, wtedy dodaję zielony groszek. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Całość duszę jeszcze około 5 minut pilnując, aby warzywa pozostały chrupkie, w żadnym razie nierozgotowane. Patelnię zdejmuję z ognia, dodaję grillowaną cukinię i pokrojone grillowane kiełbaski, posiekany szczypiorek, mieszam i podaję gorące. *według mnie to danie nie wymaga żadnych dodatków, ale jeśli ktoś lubi można je podać z bułką lub kromką chleba Warzywa obieram, myję. Marchewkę i cukinię kroję na plasterki, a seler i paprykę w słupki.Białą kiełbasę grilluję na delikatnie spryskanej olejem patelni grillowej. Przekładam na talerz i trzymam w cieple. Na tej samej patelni grilluję z obu stron krążki cukinii.Na drugiej patelni smażę pokrojoną cebulę, pod koniec dodaję posiekany czosnek. Dodaję marchewkę i seler. Smażę pod przykryciem, aż warzywa lekko zmiękną, wtedy dodaję zielony groszek. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Całość duszę jeszcze około 5 minut pilnując, aby warzywa pozostały chrupkie, w żadnym razie nierozgotowane. Patelnię zdejmuję z ognia, dodaję grillowaną cukinię i pokrojone grillowane kiełbaski, posiekany szczypiorek, mieszam i podaję gorące. *według mnie to danie nie wymaga żadnych dodatków, ale jeśli ktoś lubi można je podać z bułką lub kromką chleba
Grillowane białe kiełbaski z młodymi warzywami
Białą kiełbasę grilluję na delikatnie spryskanej olejem patelni grillowej.
Grillowane białe kiełbaski z młodymi warzywami
Marchewkę i cukinię kroję na plasterki, a seler i paprykę w słupki.