Sposób przygotowania:
Grillowane brzoskwinie z mascarpone
1. Brzoskwinie dokładnie umyć, naciąć na krzyż, a następnie przelać wrzątkiem i zanurzyć na chwilę w zimnej wodzie, zdjąć skórkę. 2. Każdą brzoskwinię przeciąć na pół, ostrożnie wyjąć pestkę, tak by nie uszkodzić miąższu 3. Serek mascarpone utrzeć z cukrem z prawdziwą wanilią, mielonymi migdałami i sokiem z cytryny na dość gładką masę (gdzieniegdzie mogą pojawiać się grudki migdałów), mocno schłodzić. 4. Każdą połówkę brzoskwini posmarować cienko olejem (np. za pomocą silikonowego pędzelka) i kłaść na ruszcie rozgrzanego grilla. Każdą połówkę grillować ok. 6 do 10 minut (zależy to od stopnia dojrzałości brzoskwiń), od czasu do czasu obracając, by zrumieniły się z każdej strony. 5. Owoce wyłożyć na talerzyki, w miejscu po pestce umieścić łezkę migdałowego mascarpone oraz posypać tartą gorzką czekoladą. Smacznego!