selenka

selenka

Szef Kuchni
[Przepisów: 38]

Grillowane filety z łososia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo łatwe danie na piątek. U nas dzieci łososia uwielbiają, bo wiedzą, że ma "te Omega 3 na mózg" ;) Lubią z ugotowanym makaronem, ale wersja bez jest też ok.

Grillowane filety z łososia

Składniki:

Grillowane filety z łososia

 

  • 2 większe filety z łososia norweskiego ( moje 0,3 kg i 0,5)
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy lub cytrynowy,
  • sok z jednej cytryny

Sposób przygotowania:

Grillowane filety z łososia
Łososia myję, osuszam ręcznikiem papierowym, ścieram nożem łuskę ze skóry. Nacieram solą, pieprzem ziołowym bądź pieprzem cytrynowym, skrapiam sokiem wyciśniętym z jednej cytryny. Można opcjonalnie obłożyć"igiełkami" rozmarynu czy kulkami jałowca na czas pieczenia. Odkładam do lodówki na pół godziny do godziny. Rozgrzewam piekarnik z opcją turbogrill (250 stopni grzanie górne) lub grill 180 stopni. Układam na tacce do grilla, na niższej kratce ustawiam blachę i nalewam na nią wodę (ryba wyjdzie delikatna, poza tym nie będzie skapywało z ryby na dół piekarnika). Każdą stronę grilluję po 10-15 minut obserwując przypieczenie. 

Tagi:

przyprawy