Sposób przygotowania:
Grillowany łosoś z makaronem
Marynujemy dzwonka łososia, każdy kawałek ryby posypujemy marynatą do ryb z cytryną i koperkiem, polewamy sosem sojowym, polewamy oliwą i układamy ryby w metalowej misce, mieszamy i wstawiamy miskę do lodówki na 30 minut. Na rozgrzanej patelni grillowej smażymy z obu stron dzwonka łososia, aż się odbiją na nim paski. Ściągamy rybę z patelni i kładziemy ją na innym naczyniu. W dużym garnku z osoloną wrzącą wodą i dodatkiem kostki do makaronu gotujemy makaron wstążki, wodę zostawiamy, będzie potrzebna do hartowania śmietany.Ugotowany makaron przekładamy za pomocą łyżki cedzakowej na patelnię, na której smażyły sie ryby. Wlewamy śmietanę zahartowaną odrobiną soli i wodą z gotowania makaronu, gotujemy makaron ze śmietaną na bardzo małym ogniu. Dodajemy pokrojone suszone pomidory, chilli, świeże liście bazylii i 1 łyżkę sosu sojowego, układamy na makaronie łososia, przykrywamy i chwilkę gotujemy aż sos zgęstnieje. (na zdjęciu są tylko 2 kawałki, pozostałe czekają na domowników) Gdy wszystkie składniki sosu się już połączyły wykładamy makaron na talerz, układamy na wierzchu kawałki grillowanego łososia.