Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Książka Kucharska: Szybkie przekąski z grilla

Grillowane marynowane śledzie z pesto

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Marynowane ryby z grilla z "pesto".

Grillowane marynowane śledzie z pesto Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grillowane marynowane śledzie z pesto

 

  • 20 g orzeszków ziemnych solonych
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g żółtego sera
  • sól do smaku
  • ok. 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 marynowane filety śledziowe
  • 6 plastrów wędzonej szynki

Sposób przygotowania:

Grillowane marynowane śledzie z pesto
Do miski blendera włożyć orzeszki, obrany czosnek, posiekany koperek i pietruszkę, pokrojony w kostkę ser (ja użyłam ser gouda). Dolać sok z cytryny i oliwę. Wszystko bardzo dokładnie zmiksować, doprawić do smaku solą. Z filetów śledziowych zdjąć skórę, każdy podzielić na 2 płaty. Na każdy plaster szynki kłaść po jednym płacie śledzia. Posmarować je przygotowanym "pesto". Zwinąć w ruloniki, przekłuć wykałaczką (żeby się nie rozwijały). Tak przygotowane ryby kłaść na rozgrzany grill. Grillować na rumiano z każdej strony.
Grillowane marynowane śledzie z pesto
Składniki do przygotowania trochę innego pesto w blenderze.
Grillowane marynowane śledzie z pesto
Płaty śledziowe na szynce posmarowane pesto.
Grillowane marynowane śledzie z pesto
Zwinięte w ruloniki ryby umieszczone na rozgrzanym grillu.
Grillowane marynowane śledzie z pesto
Jabłkowy super płyn do mycia naczyń Fairy.