Sposób przygotowania:
Grillowane marynowane śledzie z pesto
Do miski blendera włożyć orzeszki, obrany czosnek, posiekany koperek i pietruszkę, pokrojony w kostkę ser (ja użyłam ser gouda). Dolać sok z cytryny i oliwę. Wszystko bardzo dokładnie zmiksować, doprawić do smaku solą. Z filetów śledziowych zdjąć skórę, każdy podzielić na 2 płaty. Na każdy plaster szynki kłaść po jednym płacie śledzia. Posmarować je przygotowanym "pesto". Zwinąć w ruloniki, przekłuć wykałaczką (żeby się nie rozwijały). Tak przygotowane ryby kłaść na rozgrzany grill. Grillować na rumiano z każdej strony.
Tit
Beatris
Nam bardzo smakowało. Tak bardzo, że ten przepis to druga wersja grillowanych marynowanych śledzi. Pierwsze grillowałam w boczku z dodatkiem cebuli i przyprawy do ryb, ale te smakowały mi bardziej. Smak trochę ciężko mi opisać: pieczona ryba z octem i chrupiącą wędzoną szyneczką, no i pesto daje swój akcent smakowy.