Sposób przygotowania:
Grillowane szaszłyki z kalafiorem
Cukinie myjemy i kroimy w centymetrowe plastry, jeśli cukinia jest gruba to plastry przekrawamy na pół. Kalafiora dzielimy na małe różyczki, w garnku nastawiamy wodę z dodatkiem 0,5 łyżeczki soli, kiedy zacznie wrzeć wrzucamy kalafiora i obgotowujemy go na wolnym ogniu przez 4 minuty, po czym go odcedzamy. Obrane cebule oraz kiełbaski kroimy w talarki. Paprykę myjemy, wydrążamy nasiona i kroimy w kwadratowe kawałki. Kiełbasę oraz wszystkie pokrojone warzywa nabijamy na przemian na wykałaczki. Przygotowane szaszłyki posypujemy specjalną przyprawą, a następnie na wolnym żarze grillujemy je około 20 minut, tak aby się zrumieniły, kilka razy obracamy je na drugą stronę. Szaszłyki podajemy z musztardą, ewentualnie z ketchupem.