Mati13

Mati13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 889]

Grillowane szaszłyki z kalafiorem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

pyszne szaszłyki, które robiłem ze swoją dziewczyna

Grillowane szaszłyki z kalafiorem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grillowane szaszłyki z kalafiorem

 

 

Sposób przygotowania:

Grillowane szaszłyki z kalafiorem
Cukinie myjemy i kroimy w centymetrowe plastry, jeśli cukinia jest gruba to plastry przekrawamy na pół. Kalafiora dzielimy na małe różyczki, w garnku nastawiamy wodę z dodatkiem 0,5 łyżeczki soli, kiedy zacznie wrzeć wrzucamy kalafiora i obgotowujemy go na wolnym ogniu przez 4 minuty, po czym go odcedzamy. Obrane cebule oraz kiełbaski kroimy w talarki. Paprykę myjemy, wydrążamy nasiona i kroimy w kwadratowe kawałki. Kiełbasę oraz wszystkie pokrojone warzywa nabijamy na przemian na wykałaczki. Przygotowane szaszłyki posypujemy specjalną przyprawą, a następnie na wolnym żarze grillujemy je około 20 minut, tak aby się zrumieniły, kilka razy obracamy je na drugą stronę. Szaszłyki podajemy z musztardą, ewentualnie z ketchupem.
Grillowane szaszłyki z kalafiorem
cukinie i paprykę musimy umyć, kalafiora gotowac
Grillowane szaszłyki z kalafiorem
wszystkie składniki kroimy w kawałki o odpowiedniej wielkosci
Grillowane szaszłyki z kalafiorem
warzywa oraz kielbaskę nabijamy na przemian.
Grillowane szaszłyki z kalafiorem
Szaszłyki grillujemy do czasu aż będą rumiane.