Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Zupa z cukinii z parówkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna i sycąca zupa z cukinii i parówek. Praktycznie wszystko wykonane w jednym garnku. Niedroga i idealna na obiad. Podałam ją ze świeżutkimi własnoręcznie upieczonymi bułkami. Taka zupa wystarczyła nam na obiad. Wyszła bardzo gęsta. Polecam.

Zupa z cukinii z parówkami

Składniki:

Zupa z cukinii z parówkami

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 2 marchewki
  • 40 dag dobrej jakościowo parówki
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • papryka słodka mielona do smaku
  • lubczyk suszony według uznania
  • garść makaronu zacierek
  • dowolny bulion

Sposób przygotowania:

Zupa z cukinii z parówkami
1. Cebulę obieramy i kroimy w pół plasterki, przesmażamy w garnku na niewielkiej ilości oleju, cebula ma się tylko zeszklić, nie rumienić. Następnie dodajemy cukinię obraną i pokrojoną w kostkę, przesmażamy dosłownie chwilę, dodajemy marchewkę obraną i pokrojoną w plasterki. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości.

2. Parówki kroimy w plasterki i przesmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodajemy do zupy, wrzucamy kluseczki i gotujemy do miękkości, dodajmy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do smaku.

3. Podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Z tej receptury wyszło mi 4 spore porcje zupy.

Składniki można dodać według uznania, mniej lub więcej, tak jak lubimy.

Użyłam kluseczek zacierek (kupnych).

Zupę podałam ze świeżym pieczywem.