mlem

mlem

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Grillowane warzywa z kurczakiem chili

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Wiosną czas rozpocząć grillowanie, wiec zapraszam na moje danie. Jest bardzo kolorowe i w smaku wyjątkowe.

Grillowane warzywa z kurczakiem chili

Składniki:

Grillowane warzywa z kurczakiem chili

 

  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • 1/2 papryczki chilli,
  • 2 filety z kurczaka,
  • 10 szt. pomidorków conchita kolorowych,
  • 1 średniej wielkości cukinia,
  • cebulka srebrzysta 12 szt.,
  • szczypiorek,
  • kiełki rzodkiewki do dekoracji,
  • sól himalajska świeżo mielona,
  • pieprz kolorowy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego.

Sposób przygotowania:

Grillowane warzywa z kurczakiem chili
Przygotowanie marynaty do kurczaka: olej mieszamy z wyciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem, przecierem pomidorowym i drobno pokrojoną papryczką chilli. Filet płuczemy pod bieżącą wodą, dzielimy na mniejsze kawałki i obtaczamy w marynacie. Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki na ok. 60 min., a części i posmaruj marynatą. Cukinię kroimy na długości w bardzo cienkie plasterki, przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru soku. Mięso i warzywa grillujemy, doprawiamy do smaku. Wszystkie składniki układamy fantazyjnie na talerzu, posypujemy posiekanym szczypiorkiem, dodajemy kiełki rzodkiewki. Smacznego