Sposób przygotowania:
Grillowane warzywa z kiełbasą w sosie
Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój. Pokrojoną na kawałki fasolkę gotuj 4 minuty w wodzie z dodatkiem odrobiny soli i cukru. Odcedź i natychmiast przelej zimną wodą, odstaw do odsączenia. Papryki i cukinie umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój. W sporym garnku z grubym dnem rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj słodką paprykę w proszku i wymieszaj. Rozgrzej patelnię grillową i grilluj partiami z obu stron najpierw cukinię, podgotowaną fasolkę, a następnie paprykę. Zgrillowane warzywa przekładaj do garnka z cebulą. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pozbawioną osłonki i pokrojoną kiełbasę. Wlej przecier pomidorowy i zagotuj. Gotuj na mały ogniu pod przykryciem 3 do 5 minut. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodaj świeży majeranek i wymieszaj. *tym razem miałam kiełbasę niemal zupełnie bez tłuszczu, więc nie nadawała się do grillowania. Jeśli użyjecie bardziej tłustej kiełbasy, to ją również zgrillujcie.