anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Grillowane warzywa z kiełbasą w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo wygodne danie, świetnie nadaje się do odgrzewania. Grillowane warzywa sprawiają, że smakuje znakomicie.

Grillowane warzywa z kiełbasą w sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grillowane warzywa z kiełbasą w sosie

 

  • czerwona papryka - 3 szt.
  • cukinia – 2 szt.
  • fasolka szparagowa - 200 g
  • kiełbasa – ½ kg
  • cebula – 3 szt.
  • czosnek – 4 ząbki
  • passata /przecier pomidorowy/ - ½ l
  • świeży majeranek /same listki/ - do smaku
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • słodka papryka w proszku – 1 łyżeczka
  • olej – 2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Grillowane warzywa z kiełbasą w sosie
Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój. Pokrojoną na kawałki fasolkę gotuj 4 minuty w wodzie z dodatkiem odrobiny soli i cukru. Odcedź i natychmiast przelej zimną wodą, odstaw do odsączenia. Papryki i cukinie umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój. W sporym garnku z grubym dnem rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj słodką paprykę w proszku i wymieszaj. Rozgrzej patelnię grillową i grilluj partiami z obu stron najpierw cukinię, podgotowaną fasolkę, a następnie paprykę. Zgrillowane warzywa przekładaj do garnka z cebulą. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pozbawioną osłonki i pokrojoną kiełbasę. Wlej przecier pomidorowy i zagotuj. Gotuj na mały ogniu pod przykryciem 3 do 5 minut. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodaj świeży majeranek i wymieszaj. *tym razem miałam kiełbasę niemal zupełnie bez tłuszczu, więc nie nadawała się do grillowania. Jeśli użyjecie bardziej tłustej kiełbasy, to ją również zgrillujcie.
Grillowane warzywa z kiełbasą w sosie
Pokrojoną na kawałki fasolkę gotuj 4 minuty w wodzie z dodatkiem odrobiny soli i cukru.
Grillowane warzywa z kiełbasą w sosie
Papryki i cukinie umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój.
Grillowane warzywa z kiełbasą w sosie
Rozgrzej patelnię grillową i grilluj partiami z obu stron najpierw cukinię.
Grillowane warzywa z kiełbasą w sosie
Zgrillowane warzywa przekładaj do garnka z cebulą.