kama1132

kama1132

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 139]

Grillowany kurczak.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszny grillowany kurczak w słodko-pikantnym sosiku

Grillowany kurczak.

Składniki:

Grillowany kurczak.

 

  • 2 filety z kurczaka
  • 2 łyżeczki przyprawy do chińskich dań
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 250 g fasolki szparagowej
  • 1 cebulka dymka
  • sos słodko-pikantny chilli może być np. Tao-Tao

Sposób przygotowania:

Grillowany kurczak.
Kurczaka posmarować 2 łyżkami ostrego sosu, posypać łyżką przyprawy do dań chińskich, odstawić na kilka minut. Następnie mięso usmażyć na grillu lub patelni grillowej. Później przełożyć do rondelka lub patelni. międzyczasie gotować fasolkę na pół twardo, odcedzić , pokroić i dodać do grillowanego mięsa. Z 125 ml wody, miodu, soku z cytryny, 2 łyżek sosu ostrego przygotować sos, dodać go do mięsa i fasolki, dusić należy wszystko jeszcze razem 7 minut, po czym wyłożyć na talerze.