mimika

mimika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Grochowa wg mojej cioci

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dla lubiących groch i nie tylko

Grochowa wg mojej cioci

Składniki:

Grochowa wg mojej cioci

 

  • 40 dag grochu,
  • 25 dag włoszczyzny,
  • 15 dag boczku wędzonego,
  • 1,5 litra wody,
  • 5 dag cebuli,
  • 2 dag mąki,
  • 1 płaska łyżka majeranku,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

Grochowa wg mojej cioci
Groch oczyścić i opłukać. Następnie moczyć kilkanaście godzin w zimnej wodzie. Ugotować w wodzie, w której się moczył. Po zmiękczeniu osolić. Z boczku i warzyw ugotować wywar. Obrać cebulę, drobno skroić i dodać do zupy. Dodać groch. Mąkę zrumienić na jasno-złoty kolor. Do zasmażki dodać zimną wodę ucierając na jednolitą, dość płynną masę. Dodać do zupy i zagotować. Przyprawić majerankiem i solą. Włożyć boczek pokrojony w kostkę. Można spożywać samą lub z grzankami z chleba.

Tagi:

groch