eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1635]

Grochówka Eli na żeberkach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Grochówka ugotowana na dwóch rodzajach żeberek,świeżych i wędzonych. Zupa w sam raz na jesienne chłody.

Grochówka Eli na żeberkach

Składniki:

Grochówka Eli na żeberkach

wywar

warzywa

  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 średniego selera
  • 8 dużych ziemniaków

pozostałe składniki

  • 1 kg grochu łuskanego
  • 2 garście majeranku
  • pieprz do smaku
  • maggi do smaku

Sposób przygotowania:

Grochówka Eli na żeberkach

przygotowanie wywaru

Grochówka Eli na żeberkach
Z żeberek, liści laurowych i ziela angielskiego ugotować wywar.

Żeberka świeże i wędzone opłukać i włożyć do dużego garnka. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i zalać wodą.

Całość posolić i gotować aż mięso będzie miękkie. Ugotowane żeberka wyjąć z wywaru i ostudzić.

przygotowanie grochu

Grochówka Eli na żeberkach
Przepłukany groch dodać do wywaru i gotować aż będzie pół miękki.

Groch wysypać na sito przepłukać wodą, odsączyć, wsypać do wywaru i gotować aż będzie pół miękki.

przygotowanie warzyw

Grochówka Eli na żeberkach
Obrane i umyte jarzyny pokroić w kostkę.

Marchewki, pietruszkę i seler obrać , umyć, pokroić w kostkę i dodać do gotującej się zupy.

przygotowanie ziemniaków

Grochówka Eli na żeberkach
Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę.

Ziemniaki obrać , umyć, pokroić w kostkę i dodać do zuoy.

przygotowanie mięsa

Grochówka Eli na żeberkach
Oddzielone od kości mięso pokroić w kostkę.

Z ostudzonych żeberek oddzielić mięso od kości. Mięso pokroić w kostkę.

przygotowanie zupy

Grochówka Eli na żeberkach
Do zupy dodać mięso, majeranek i doprawić pieprzem i maggi.

Do ugotowanej zupy dodać mięso, i majeranek. Zupę doprawić do smaku pieprzem i maggi. Smacznego!