Sposób przygotowania:
Grochówka Eli na żeberkachprzygotowanie wywaru
Żeberka świeże i wędzone opłukać i włożyć do dużego garnka. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i zalać wodą.
Całość posolić i gotować aż mięso będzie miękkie. Ugotowane żeberka wyjąć z wywaru i ostudzić.
przygotowanie grochu
Groch wysypać na sito przepłukać wodą, odsączyć, wsypać do wywaru i gotować aż będzie pół miękki.
przygotowanie warzyw
Marchewki, pietruszkę i seler obrać , umyć, pokroić w kostkę i dodać do gotującej się zupy.
przygotowanie ziemniaków
Ziemniaki obrać , umyć, pokroić w kostkę i dodać do zuoy.
przygotowanie mięsa
Z ostudzonych żeberek oddzielić mięso od kości. Mięso pokroić w kostkę.
przygotowanie zupy
Do ugotowanej zupy dodać mięso, i majeranek. Zupę doprawić do smaku pieprzem i maggi. Smacznego!