bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Grochówka na żeberkach wędzonych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Prawdziwa domowa grochówka na żeberkach wędzonych, jest smaczna i aromatyczna. Polecam na chłodnie dni.

Grochówka na żeberkach wędzonych

Składniki:

Grochówka na żeberkach wędzonych

 

 

  • 2 marchewki

 

  • 1 pietruszka

 

 

  • 1 szklanka łuskanego grochu

 

 

  • przyprawa maggi w płynie

 

  • Vegeta

 

  • 2 listki laurowe

 

 

 

  • majeranek

 

 

Sposób przygotowania:

Grochówka na żeberkach wędzonych
Do większego garnka wkładamy żeberka wędzone, zalewamy 3 litrami wody, dodajemy listki laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, dodajemy obraną cebulę. Gotujemy do miękkości mięsa.

Mięso wyjmujemy razem z cebulą. Dodajemy wypłukany groch i gotujemy do momentu aż groch będzie miękki ale nie rozgotowany.

Obrane marchewki, pietruszkę kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę ,wszystko razem dodajemy do zupy, gotujemy do miękkości warzyw. Zupę zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody.

Doprawiamy do smaku, dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i roztarty w dłoni majeranek.