Sposób przygotowania:
Grochówka na żeberkach wędzonych
Do większego garnka wkładamy żeberka wędzone, zalewamy 3 litrami wody, dodajemy listki laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, dodajemy obraną cebulę. Gotujemy do miękkości mięsa.
Mięso wyjmujemy razem z cebulą. Dodajemy wypłukany groch i gotujemy do momentu aż groch będzie miękki ale nie rozgotowany.
Obrane marchewki, pietruszkę kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę ,wszystko razem dodajemy do zupy, gotujemy do miękkości warzyw. Zupę zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody.
Doprawiamy do smaku, dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i roztarty w dłoni majeranek.
Mięso wyjmujemy razem z cebulą. Dodajemy wypłukany groch i gotujemy do momentu aż groch będzie miękki ale nie rozgotowany.
Obrane marchewki, pietruszkę kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę ,wszystko razem dodajemy do zupy, gotujemy do miękkości warzyw. Zupę zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody.
Doprawiamy do smaku, dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i roztarty w dłoni majeranek.