Sposób przygotowania:
Grochówka z soczewicą
Kości od schabu umyć, przełożyć do garnka, zalać 2,5 l wody, zagotować. Tuż przed momentem wrzenia zebrać szumowiny. Marchewki i pietruszkę obrać, pokroić w półplasterki. Seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić i pokroić w półplasterki. Warzywa dodać do wywaru. Dodać też trochę soli i pieprzu, zagotować. Gotować ok. 10-15 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Ziemniaki wrzucić do zupy razem z grochem i soczewicą. Dodać też majeranek. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Na patelni rozgrzać smalec. Zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Wsypać mąkę, chwilę razem smażyć, cały czas mieszając. Do zasmażki wlać 1,5 szklanki zimnej wody, wymieszać. Zagęścić tym zupę, ponownie doprowadzić do wrzenia. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.