Sposób przygotowania:
Groszek ptysiowy 9
Masło roztapiamy w rondelku, wlewamy do niego wodę i mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę, sól i dokładnie mieszamy-ucieramy by pozbyć się grudek. Studzimy. Do przestudzonego ciasta wbijamy jajka i miksujemy. Następnie ciasto przekładamy na szprycy lub rękawa i wyciskamy groszki na natłuszczonej blaszce - niewielkie gdy one jeszcze nam urosną. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 10 minut w 200 stopniach.
![Groszek ptysiowy 9 Groszek ptysiowy 9](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/groszek-ptysiowy-9-197790.jpg)
![Groszek ptysiowy 9 Groszek ptysiowy 9](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/groszek-ptysiowy-9-197791.jpg)
![Groszek ptysiowy 9 Groszek ptysiowy 9](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/groszek-ptysiowy-9-197792.jpg)