goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Groszek ptysiowy 9

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Groszek ptysiowy jest świetnym dodatkiem do zup kremowych

Groszek ptysiowy 9 Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Groszek ptysiowy 9

 

  • woda 1 szklanka
  • mąka 20 dag
  • masło 1/2 kostka
  • jaja 5 sztuk
  • sól szczypta

 

Sposób przygotowania:

Groszek ptysiowy 9
Masło roztapiamy w rondelku, wlewamy do niego wodę i mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę, sól i dokładnie mieszamy-ucieramy by pozbyć się grudek. Studzimy. Do przestudzonego ciasta wbijamy jajka i miksujemy. Następnie ciasto przekładamy na szprycy lub rękawa i wyciskamy groszki na natłuszczonej blaszce - niewielkie gdy one jeszcze nam urosną. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 10 minut w 200 stopniach.
Groszek ptysiowy 9
Do ciasta wbijamy jajka i całość miksujemy
Groszek ptysiowy 9
Szprycą wyciskamy niewielkie groszki na blaszkę
Groszek ptysiowy 9
Groszek prysiowy pieczemy w nagranym do 200 stopni piekarniku

Tagi:

groszek