Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Groszek zapiekany w parmezanie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Tak przygotowany zielony groszek podawać jako dodatek do obiadu

Groszek zapiekany w parmezanie

Składniki:

Groszek zapiekany w parmezanie

 

  • 75 dag zielonego groszku mrożonego,
  • 1 szklanka śmietanki,
  • 2 żółtka,
  • 1,5 szkl bułka tarta
  • 0,5 szklanki tartego sera parmezan,
  • sól,
  • cukier

 

Sposób przygotowania:

Groszek zapiekany w parmezanie
Zamrożony groszek opłukać i włożyć do wrzącej wody z dodatkiem odrobiny cukru. Kilkakrotnie zagotować, odcedzić. Słodką śmietanę podgrzać nad garnkiem z gotującą się wodą, mieszając trzepaczką dodać żółtka i tartą bułkę. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z pary, dodać ser, przyprawić do smaku solą, wymieszać. Groszek wsypać do naczynia żaroodpornego, zalać sosem śmietankowym i zapiec w nagrzanym piekarniku. Podawać od razu po przygotowaniu.