Sposób przygotowania:
,,Grubaski ,, ziemniaczano-kukurydziane
Nastawić w garnku osoloną wodę na gotowanie klusek. Zmiksować w malakserze kukurydzę .Dodać do niej ziemniaki i dalej miksować na gładką papkę . Wrzucić jajko , szczyptę soli i wymieszać .Wsypać mąkę ( tu nie stosujemy zasady 1/4 masy jak w normalnych kopytkach )- dodajemy tyle by kluski dawały się wyrabiać na wysypanym mąką blacie . Posypujemy blat mąką - wykładamy masę na kluski i ugniatając ,, zbieramy " tyle mąki by można ją było podzielić na kawałki , a te uformować w grube wałeczki . Pociąć je na duże kluski . Wrzucać na osolony wrzątek i gotować ok. 5 minut od wypłynięcia ( proponuję sprawdzić bo czas gotowania zależy od wielkości klusek które zrobimy ). Wyjmować łyżką cedzakową lub odcedzić na sicie . Jeśli chcemy podawać je jako samodzielne danie proponuję polewać lekko zrumienionym masłem , w towarzystwie surówki w skład której wchodzi kukurydza konserwowa .
Rossie