ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Gruszka z maliną domowy dżem z szybkowara

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowy dżem jest najlepszy, przygotowany w szybkowarze jest aromatyczny, zaoszczędza czas gotowania-nigdy nie daje cukru do owoców w szybkowarze (raz dałam i dno się przypaliło),zawsze daję na koniec przy miksowaniu, sok wykorzystuję do picia.

Gruszka z maliną domowy dżem z szybkowara Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gruszka z maliną domowy dżem z szybkowara

 

  • gruszki 3 kg,
  • maliny 5 dużych opakowań=2 kg,
  • imbir 1 łyżka,
  • cukier 3/4 kg,
  • kakao 4 łyżki,
  • 3:1 dżem fix 2 opakowania
  • woda 2 litry

Sposób przygotowania:

Gruszka z maliną domowy dżem z szybkowara

ETAP 1:

Gruszka z maliną domowy dżem z szybkowara
Gruszki wystarczą połówki i tak będą zmiksowane.

Umyte maliny wsypać do garnka szybkowara, umyte gruszki, połówki bez gniazdek nasiennych dodać do malin.

ETAP 2:

Gruszka z maliną domowy dżem z szybkowara
Zamiast imbiru można dac kardamon,cynamon.

Do owoców wlać wodę (po dolaniu soku będzie do picia wymieszany z wodą i cukrem), wsypać imbir, po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować na średnim ogniu 15 minut, szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie.

ETAP 3:

Gruszka z maliną domowy dżem z szybkowara
Blenderem zmiksować wszystkie składniki po ugotowaniu.

Odlać nadmiar soku, powinno mało zostać, wsypać cukier, kakao, dżem fix i blenderem zmiksować dokładnie, ponownie zagotować z 2 minuty mieszać cały czas.

ETAP 4:

Gruszka z maliną domowy dżem z szybkowara

Do wyparzonych słoików nakładać gorący dżem, zakręcić, słoik postawić na zakrętce na 30 minut, nie trzeba pasteryzować, przechowywać w ciemnym miejscu.