iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Dżemik dyniowy z gruszka i kulkami winogrona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Super mieszanka smaków. Owoce typowo jesienne dynia, gruszka i winogrono. do tego lekko kwaskowata galaretka pomarańczowa. Wyczuwalne kulki winogrona i kostki gruszki i dyni- explozja smaku .

Dżemik dyniowy z gruszka i kulkami winogrona

Składniki:

Dżemik dyniowy z gruszka i kulkami winogrona

 

 

  • 1kg gruszek

 

 

  • 2 szklanki cukru

 

  • 2 galaretki pomarańczowe

Sposób przygotowania:

Dżemik dyniowy z gruszka i kulkami winogrona
Dynię obieramy , usuwamy pestki i kroimy w równą kostkę. Winogrono dzielimy na pojedyncze kulki. Gruszki obieramy , usuwamy gniazda nasienne.

Gruszki kroimy w kosteczkę. W rondelku podsmażamy dynie z cukrem. Po kilku minutach zalewamy woda 1 cm nad dynie . dusimy.

Kiedy dynia robi się miękka dodajemy do rondla kostki gruszki i kulki winogrona. Mieszamy dusimy ok 10 min. Następnie wsypujemy galaretki= mieszamy do rozpuszczenia galaretek.

Zagotowujemy. Gorący dżem nakładamy do wyparzonych słoików.

Zakręcamy. Pasteryzujemy ok 10 min. 

Tagi:

dynia