Sposób przygotowania:
Dżemik dyniowy z gruszka i kulkami winogrona
Dynię obieramy , usuwamy pestki i kroimy w równą kostkę. Winogrono dzielimy na pojedyncze kulki. Gruszki obieramy , usuwamy gniazda nasienne.
Gruszki kroimy w kosteczkę. W rondelku podsmażamy dynie z cukrem. Po kilku minutach zalewamy woda 1 cm nad dynie . dusimy.
Kiedy dynia robi się miękka dodajemy do rondla kostki gruszki i kulki winogrona. Mieszamy dusimy ok 10 min. Następnie wsypujemy galaretki= mieszamy do rozpuszczenia galaretek.
Zagotowujemy. Gorący dżem nakładamy do wyparzonych słoików.
Zakręcamy. Pasteryzujemy ok 10 min.
Gruszki kroimy w kosteczkę. W rondelku podsmażamy dynie z cukrem. Po kilku minutach zalewamy woda 1 cm nad dynie . dusimy.
Kiedy dynia robi się miękka dodajemy do rondla kostki gruszki i kulki winogrona. Mieszamy dusimy ok 10 min. Następnie wsypujemy galaretki= mieszamy do rozpuszczenia galaretek.
Zagotowujemy. Gorący dżem nakładamy do wyparzonych słoików.
Zakręcamy. Pasteryzujemy ok 10 min.