Sposób przygotowania:
Ziemniaki hasselback
1. Duże ziemniaki dokładnie szorujemy szczoteczką.
2. Kładziemy je na dość głębokiej łyżce metalowej lub drewnianej i nakrawamy cienkie, 2-3 mm plastry. Uważamy jednak, żeby ziemniaka nie przeciąć do końca. Nóż powinien zatrzymać się na brzegach łyżki.
3. Ziemniaki smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju "grzebieniami" do dołu przez 3 minuty, a potem odwracamy i smażymy jeszcze minutę.
4. Ziemniaki przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy czarnym pieprzem, solą i rozmarynem. Polewamy połową tłuszczu z patelni.
5. Pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W połowie czasu wysuwamy blaszkę i polewamy ziemniaki reszta oleju.
2. Kładziemy je na dość głębokiej łyżce metalowej lub drewnianej i nakrawamy cienkie, 2-3 mm plastry. Uważamy jednak, żeby ziemniaka nie przeciąć do końca. Nóż powinien zatrzymać się na brzegach łyżki.
3. Ziemniaki smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju "grzebieniami" do dołu przez 3 minuty, a potem odwracamy i smażymy jeszcze minutę.
4. Ziemniaki przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy czarnym pieprzem, solą i rozmarynem. Polewamy połową tłuszczu z patelni.
5. Pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W połowie czasu wysuwamy blaszkę i polewamy ziemniaki reszta oleju.
danielek
haniakson