haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Ziemniaki hasselback

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ten rodzaj przyrządzania ziemniaków pochodzi ze Szwecji, a receptura ma ponad 200 lat. Ponacinane w bardzo cieniutkie plastry ziemniaki, podczas pieczenia rozchylają się tworząc coś w rodzaju wachlarza. Wyglądają apetycznie i smakują wyśmienicie.

Ziemniaki hasselback Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ziemniaki hasselback

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki hasselback
1. Duże ziemniaki dokładnie szorujemy szczoteczką.

2. Kładziemy je na dość głębokiej łyżce metalowej lub drewnianej i nakrawamy cienkie, 2-3 mm plastry. Uważamy jednak, żeby ziemniaka nie przeciąć do końca. Nóż powinien zatrzymać się na brzegach łyżki.

3. Ziemniaki smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju "grzebieniami" do dołu przez 3 minuty, a potem odwracamy i smażymy jeszcze minutę.

4. Ziemniaki przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy czarnym pieprzem, solą i rozmarynem. Polewamy połową tłuszczu z patelni.

5. Pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W połowie czasu wysuwamy blaszkę i polewamy ziemniaki reszta oleju.
Ziemniaki hasselback
Umyte ziemniaki kładziemy na dużej łyżce i nakrawamy, ale nie do końca.
Ziemniaki hasselback
Grzebienie zrobione z ziemniaków obsmażamy na oleju.
Ziemniaki hasselback
Układamy je na blaszce, posypujemy solą, pieprzem i ziołami.

Tagi:

ziemniaki