SUPERPRZEPIS

Chutney brzoskwiniowo - gruszkowy

  • 1
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Chutney brzoskwiniowo - gruszkowy

Chutney to świetny dodatek do mięs, kanapek czy serów. Przypomina dżem i w pierwszej chwili po spróbowaniu można mięć takie wrażenie. Jednakże oprócz słodyczy przebija dość wyraźny ostry smak.

Składniki:

Chutney brzoskwiniowo - gruszkowy

 

Sposób przygotowania:

Chutney brzoskwiniowo - gruszkowy

ETAP 1:

Chutney brzoskwiniowo - gruszkowy
Cebulę chwilę podsmażyć w syropie z cukru.

Cebulę pokroić w kostkę i w garnku wymieszać z cukrem. Odstawić.

W tym czasie możemy przygotować gruszki i brzoskwinie, obierając je ze skóry i pozbywając się pestek i gniazd nasiennych. Kiedy cebula puści sok, można zacząć podgrzewać na małym ogniu.

ETAP 2:

Chutney brzoskwiniowo - gruszkowy
Kiedy cebula będzie się smażyła w syropie, dołożyć owoce.

Po 5-10minutach dorzucić pokrojone w kostkę brzoskwinie i gruszki.

ETAP 3:

Chutney brzoskwiniowo - gruszkowy
Do owoców dodać rodzynki i wszystkie przyprawy.

Chwilę podusić po czym wsypać rodzynki i przyprawy. Czosnek należy dodać rozgnieciony. Dusić, aż chutney będzie gęsty, wlewając pod koniec ocet. Gorący przekładać do czystych słoiczków. Słoiki powinny się pozamykać, więc pasteryzacja nie jest potrzebna. Smacznego :)