haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Pyszna brukselka z boczkiem i żurawiną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nie każdy lubi brukselkę, ale kiedy spróbuję tej - prawdopodobnie zmieni zdanie. Smaczna, soczysta, lekko słodkawa i bez goryczki - rewelacja!

Pyszna brukselka z boczkiem i żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pyszna brukselka z boczkiem i żurawiną

 

  • 1/2 kg brukselki
  • 10 dkg wędzonego boczku (ja czasem używam nie uwędzonego, tez jest smaczne)
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • mała garść suszonej żurawiny
  • sól. pieprz
  • świeża posiekana kolendra (z braku może być sproszkowana)
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Pyszna brukselka z boczkiem i żurawiną
1. Brukselkę obrałam z wierzchnich liści, nacięłam wierzchołki na krzyż i ugotowałam w osolonej wodzie z odrobina cukru do miękkości (7 minut).

2. Boczek pokroiłam w kostkę, wrzuciłam na patelnię (jeśli boczek je chudy można dodać trochę oleju)

3. Cebule pokroiłam w piórka i dorzuciłam do boczku. Zeszkliłam.

4. Dodałam brukselkę i żurawinę. Delikatnie zamieszałam, skropiłam sokiem z cytryny i doprawiłam sola, pieprzem i kolendrą.
Pyszna brukselka z boczkiem i żurawiną
Obrane brukselki nakrawamy na wierzchołku na krzyż, żeby straciły goryczkę.
Pyszna brukselka z boczkiem i żurawiną
Boczek kroimy w kosteczkę, a cebulę w cienkie półplasterki lub piórka.
Pyszna brukselka z boczkiem i żurawiną
Boczek podsmażamy, jednak jeśli jest chudy,to tłuszcz się nie wytopi wię można dodać trochę.
Pyszna brukselka z boczkiem i żurawiną
Pokrojona cebulkę dorzucamy do boczku i również podsmażamy.