jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Gruszki faszerowane wątróbką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

rewelacyjna przekąska, gruszki faszerowane wątróbką

Gruszki faszerowane wątróbką

Składniki:

Gruszki faszerowane wątróbką

 

  • 8 gruszek
  • 40 dag wątróbki
  • 1 cebula
  • 10 dag salami
  • 2 łyżki bulionu
  • 2 łyzki posiekanego koperku
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Gruszki faszerowane wątróbką
Wątróbkę umyć, osączyć, pokroić na kawałki.
Cebulę obrać, posiekać. Salami pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, włożyć cebulę i wątróbkę, smażyć 5 minut.
Następnie dodać salami i bulion, dusić 10 minut.
Na koniec przyprawić solą i pieprzem.
Gruszki umyć, obrać, ściąć wierzchy, wydrążyć, wypełnić farszem, przykryć wierzchami.
Tak przygotowane gruszki ułożyć na natłuszczonej blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Zapiekać 10 minut w temp. 180 stop. C.
Gotowe gruszki posypać koperkiem.

Tagi:

gruszki