marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Gruszki marcepanowe.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Migdały sparzyć,obrać,zemleć w młynku do kawy.Dodać resztę skł- -adników i zagnieść ciasto.Formować małe gruszki,ułożyć na blasze.

Gruszki marcepanowe.

Składniki:

Gruszki marcepanowe.

 

  • 20 dag.migdałów,
  • 12 dag.cukru,
  • 2 łyżki grysiku,
  • woda,
  • esencja pomarańczowa,
  • lukier.

Sposób przygotowania:

Gruszki marcepanowe.
Sparzone i obrane migdały wysuszyć,obrać,zmieszać z cukrem i zemleć w młynku do kawy lub mikserze.Dodać resztę cukru,grysik,dolać wodę z esencją pomarańczową ,aby utworzyło się gęste ciasto.Podzielić je na kawałki i formować w kształcie gru-
-szek,wetknąć w czubek goździki udające ogonki.Ułożyć na blasze
wysmarowanej masłem i wysypanej mąką,wstawić do średnio gorą-
-cego piekarnika na 20-25 min. i piec,aż staną się brunatne.Wyjąć
i ostudzić.Zanurzać na chwilę w wodzie z esencją pomarańczową,a
potem w gęstym lukrze.Czynność powtórzyć raz jeszcze.