Sposób przygotowania:
Gruszki marcepanowe.
Sparzone i obrane migdały wysuszyć,obrać,zmieszać z cukrem i zemleć w młynku do kawy lub mikserze.Dodać resztę cukru,grysik,dolać wodę z esencją pomarańczową ,aby utworzyło się gęste ciasto.Podzielić je na kawałki i formować w kształcie gru-
-szek,wetknąć w czubek goździki udające ogonki.Ułożyć na blasze
wysmarowanej masłem i wysypanej mąką,wstawić do średnio gorą-
-cego piekarnika na 20-25 min. i piec,aż staną się brunatne.Wyjąć
i ostudzić.Zanurzać na chwilę w wodzie z esencją pomarańczową,a
potem w gęstym lukrze.Czynność powtórzyć raz jeszcze.
-szek,wetknąć w czubek goździki udające ogonki.Ułożyć na blasze
wysmarowanej masłem i wysypanej mąką,wstawić do średnio gorą-
-cego piekarnika na 20-25 min. i piec,aż staną się brunatne.Wyjąć
i ostudzić.Zanurzać na chwilę w wodzie z esencją pomarańczową,a
potem w gęstym lukrze.Czynność powtórzyć raz jeszcze.