Sposób przygotowania:
Falafele z ciecierzycy
Ciecierzycę zalać zimną wodą, odstawić na noc do namoczenia. Odcedzić. Ciecierzycę zmielić w blenderze z dodatkiem cebuli i czosnku.
Dodać jajko, sodę, posiekaną natkę pietruszki i doprawić przyprawami, czyli solą, pieprzem kolorowym, papryką wędzoną i słodką, kminem rzymskim i kardamonem.
Formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i smażyć na dobrze rozgrzanym głębokim oleju, aż będą rumiane.
Najważniejsze, aby nie były surowe w środku. (Czasem też najpierw obsmażam je z każdej strony, a potem piekę w piekarniku przy okazji pieczenia ziemniaków.)
Dodać jajko, sodę, posiekaną natkę pietruszki i doprawić przyprawami, czyli solą, pieprzem kolorowym, papryką wędzoną i słodką, kminem rzymskim i kardamonem.
Formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i smażyć na dobrze rozgrzanym głębokim oleju, aż będą rumiane.
Najważniejsze, aby nie były surowe w środku. (Czasem też najpierw obsmażam je z każdej strony, a potem piekę w piekarniku przy okazji pieczenia ziemniaków.)