Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 314]

Falafele z ciecierzycy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Falafel to nic innego jak smażone kotleciki popularne w krajach arabskich. Dla mnie to fajna alternatywa, którą mogę podać zamiast mięsa.

Falafele z ciecierzycy

Składniki:

Falafele z ciecierzycy

 

Sposób przygotowania:

Falafele z ciecierzycy
Ciecierzycę zalać zimną wodą, odstawić na noc do namoczenia. Odcedzić. Ciecierzycę zmielić w blenderze z dodatkiem cebuli i czosnku.

Dodać jajko, sodę, posiekaną natkę pietruszki i doprawić przyprawami, czyli solą, pieprzem kolorowym, papryką wędzoną i słodką, kminem rzymskim i kardamonem.

Formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i smażyć na dobrze rozgrzanym głębokim oleju, aż będą rumiane.

Najważniejsze, aby nie były surowe w środku. (Czasem też najpierw obsmażam je z każdej strony, a potem piekę w piekarniku przy okazji pieczenia ziemniaków.) 

Tagi:

ciecierzyca