krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Gruszki w czerwonym winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo dobre polecam wszystkim

Gruszki w czerwonym winie

Składniki:

Gruszki w czerwonym winie

 

  • 6-8 gruszek,
  • 1/2 I czerwonego wina,
  • 15 dkg cukru,
  • laska wanilii,
  • kawałek cynamonu,
  • 1/2 l nalewki z gruszek

Sposób przygotowania:

Gruszki w czerwonym winie
Obrane gruszki dzielimy na połówki. Usuwamy gniazda nasienne, układamy ściśle gruszki w naczyniu żaroodpornym i zalewamy winem. Dodajemy wanilię, cynamon i cukier i dusimy pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie gruszki wyjmujemy do kompotierek, a syrop gotujemy aż do zgęstnienia. Gdy będzie miał konsystencję kisielu, odcedzamy, mieszamy z nalewką i zalewamy nim gruszki.

Tagi:

gruszki