Gruszki w kąpieli winnej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

troszkę pracochłonne ale pyszne danie dla dorosłych

Gruszki w kąpieli winnej

Składniki:

Gruszki w kąpieli winnej

 

  • 4 gruszki
  • 1 cytryna
  • 250 gram cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 400 ml czerwonego wina
  • 2 łyżki cukru pudru do posypania

Sposób przygotowania:

Gruszki w kąpieli winnej
Przygotowałam gruszki: umyłam je,obrałam i przekrawając na połowę usunęłam gniazda nasienne. Dużą cytrynę sparzyłam przekroiłam na dwie połowy i z każdej z nich do rondelka wycisnęłam sok,dolałam czerwone wino cukier puder oraz cynamon.Całość porządnie wymieszałam i doprowadziłam do wrzenia.Przykręciłam gaz i włożyłam gruszki.Gotowałam na wolnym ogniu około 10 minut aż nabrały koloru czerwonego i troszkę zmiękły. Gruszki wyjęłam i ułożyłam je na dużym talerzu,a następnie wierzch obsypałam cukrem pudrem. Zamiast gruszek można użyć twardych jabłek deserowych, brzoskwiń a wino zastąpić wodą.

Tagi:

gruszki owoce