Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Gruszki w occie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Jeśli smakują Wam gruszki podane nieco inaczej, ten przepis jest dla Was. Lubię niecodzienne smaki i takie właśnie są te gruszki. Polecam do sałatek.

Gruszki w occie

Składniki:

Gruszki w occie

 

  • 2 kg jędrnych gruszek
  • 3 łyżki miodu
  • cukier do smaku
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • goździki- po 2- 3 na słoik

Sposób przygotowania:

Gruszki w occie
Gruszki dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w ósemki. Usuwamy z nich w tym czasie gniazda nasienne. Pokrojone gruszki szczelnie układamy w słoikach i dodajemy do nich goździki. Wodę zagotowujemy z octem, miodem i cukrem. Gdy zalewa się zagotuje, zalewamy nią gruszki. Słoiki zakręcamy szczelnie i pasteryzujemy 3- 5 minut. 

Tagi:

owoce gruszki