Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Gruszki w zalewie octowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

bardzo dobre gruszki w zalewie octowej

Gruszki w zalewie octowej Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gruszki w zalewie octowej

 

  • 3 kg gruszek twardych
  • 6 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • kilka goździków
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego

 

Sposób przygotowania:

Gruszki w zalewie octowej
Gruszki myjemy pod bieżącą wodą , następnie obieramy i kroimy na połówki . Do garnka wlać wodę i zagotować . Dodać kwasek cytrynowy i włożyć gruszki po chwili wyjąć. Przygotować wyparzone słoiki . Do każdego słoika wkładamy po kilka goździków i obgotowane gruszki.6 szklanek wody wlać do garnka , dodać szklankę cukru oraz szklankę octu i łyżeczkę cynamonu .To wszystko zamieszać i zagotować . Przestudzić. Gruszki zalewamy zalewą i zakręcamy słoiki. Pasteryzować 10 min.
Gruszki w zalewie octowej
Gruszki należy umyć i obrać ze skórki i pokroić na kawałki
Gruszki w zalewie octowej
Pokrojone gruszki wrzucić do garnka i obgotować...
Gruszki w zalewie octowej
Gruszki włozyć do słoików i zalac zalewą i zakręcic.

Tagi:

gruszki