madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Gruszki w syropie 6

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Tak przetworzone gruszki przeznaczam do ciast

Gruszki w syropie 6

Składniki:

Gruszki w syropie 6

 

  • 2 kg gruszek
  • 10 dag cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 szkl wody

Sposób przygotowania:

Gruszki w syropie 6
Owoce myjemy i obieramy ze skórek, następnie usuwamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki. Tak przygotowane gruszki układamy w wyparzonych słoikach. Wodę oraz cukier i sok z cytryny wlewamy do garnka i gotujemy. Powstałym syropem, zalewamy gruszki ułożone ciasno w wekach.Zakręcone słoiki układamy w garnku wyłożonym lnianą ściereczką i wlewamy wodę, następnie pasteryzujemy przez 10 min.

Tagi:

gruszki owoce