Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Gruszki zatopione w cieście francuskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo szybkie i łatwe ciasteczka do upieczenia. W dodatku smaczne i idealne do kawki, czy też herbatki. Doskonale sprawdzają się gdy goście już w progu.

Gruszki zatopione w cieście francuskim

Składniki:

Gruszki zatopione w cieście francuskim

 

  • 1 rulon ciasta francuskiego
  • 1 całe jajko
  • 3 łyżki cukru kandyzowanego kruszonego
  • 4 sztuki świeżych gruszek

Sposób przygotowania:

Gruszki zatopione w cieście francuskim
Rozwinęłam rulon gotowego ciasta francuskiego, następnie radełkiem pokroiłam go na miarę równe prostokąty. Całe jajko wbiłam do kubeczka i widelcem roztrzepałam je.

Pędzelkiem posmarowałam każdy kawałek ciasta francuskiego. Gruszki umyłam i obrałam ze skórki, a potem wydrążyłam gniazda nasienne.

Przekroiłam każdą na ćwiartki. Kawałki gruszek położyłam na każdy prostokąt ciasta francuskiego. Teraz wzięłam gruby cukier kandyzowany i posypałam każde ciasteczko. Wcześniej nagrzałam piekarnik do 200 stopni C i włożyłam ciasteczka do upieczenia.

Piekłam je około 15 minut, aż nabrały złotego koloru. Smacznego !