Cynamonowe rogaliki z jabłkami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jesień to doskonały czas na jabłka, choć dostępne są w sklepach przez cały rok, to i tak jesienią smakują najlepiej.

Cynamonowe rogaliki z jabłkami

Składniki:

Cynamonowe rogaliki z jabłkami

Ciasto drożdżowe

Nadzienie

Dodatkowo

  • białko do wysmarowania wierzchu
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Cynamonowe rogaliki z jabłkami

ETAP 1:

Cynamonowe rogaliki z jabłkami
Robimy zaczyn, a pozostałe składniki mieszamy

Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Pozostały cukier mieszamy z mąką, jajkiem i cynamonem.

ETAP 2:

Cynamonowe rogaliki z jabłkami
Zaczyn dodajemy do ciasta i dobrze wyrabiamy

Dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną margarynę i ponownie dobrze zagniatamy.

Miskę z ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

ETAP 3:

Cynamonowe rogaliki z jabłkami
W międzyczasie przygotowujemy jabłka jako nadzienie

Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne, kroimy w mniejsze kawałki i umieszczamy w rondlu, zasypujemy je cukrem i cynamonem.

Całość podgrzewamy do czasu, aż jabłka będą miękkie. Studzimy.

ETAP 4:

Cynamonowe rogaliki z jabłkami
Ciasto pocięte w trójkąty nadziewamy jabłkami

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, każdą z nich rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na placek o grubości ok. 0,5 cm. Każdą część kroimy na 6 trójkątów.

U podstawy każdego trójkąta nakładamy po łyżeczce wcześniej przygotowanych jabłek, zwijamy i formujemy rogaliki.

ETAP 5:

Cynamonowe rogaliki z jabłkami

Gotowe układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy do napuszenia na 30 minut.

Przed pieczeniem wierzch smarujemy białkiem. Pieczemy ok. 20 minut w 170 stopniach. Studzimy, a przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.