Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Gruszkowo - śliwkowe babeczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To wyjątkowo szybkie babeczki do zrobienia. Można do nich dodawać różne owoce. Tym razem postanowiłam je upiec z dodatkiem świeżych gruszek i śliwek. W smaku były bardzo dobre. Idealne do kawki czy też herbatki.

Gruszkowo - śliwkowe babeczki

Składniki:

Gruszkowo - śliwkowe babeczki

Ciasto:

Owoce:

  • 3 gruszki świeże
  • 3 śliwki świeże

Posypka:

  • płatki czekoladowe wg uznania

Sposób przygotowania:

Gruszkowo - śliwkowe babeczki

1.

Gruszkowo - śliwkowe babeczki
Wbicie do naczynia całych jajek i dosypanie cukru

Do naczynia wbić całe jajka i dosypać drobny cukier trzcinowy.

2.

Gruszkowo - śliwkowe babeczki
Zmiksowanie jajek z cukrem na jednolitą masę

Zmiksować na jednolitą masę.

3.

Gruszkowo - śliwkowe babeczki
Dosypanie mąki pszennej do zmiksowanej masy

Wsypać mąkę pszenną i ponownie zmiksować.

4.

Gruszkowo - śliwkowe babeczki
Wlanie oleju z pestek winogron i ponowne zmiksowanie

Wlać olej z pestek winogron i dalej miksować.

5.

Gruszkowo - śliwkowe babeczki
Wsypanie proszku do pieczenia do reszty składników

Na końcu wsypać proszek do pieczenia i ponownie zmiksować.

6.

Gruszkowo - śliwkowe babeczki

Obrać świeże gruszki, pokroić w gruba kostkę, dodać do ciasta. Śliwki także pokroić w kostkę i dodać do ciasta. Wszystko wymieszać łyżką.

7.

Gruszkowo - śliwkowe babeczki

Do foremek włożyć papilotki i napełnić je ciastem z owocami do 2/3 wysokości.

8.

Gruszkowo - śliwkowe babeczki

Wierzch posypać płatkami czekoladowymi.

9.

Gruszkowo - śliwkowe babeczki

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez 20 - 25 minut.

10.

Gruszkowo - śliwkowe babeczki

Wystudzić na kratce.

11.

Gruszkowo - śliwkowe babeczki

Smacznego !