Sposób przygotowania:
Sernik z ricottą, migdałami i pieczonymi pomarańczami
1.Rozgrzej piekarnik do 180°. Wysmaruj masłem formę do pieczenia ( około 18 cm). Wrzuć migdały z herbatnikami do miksera mi wymieszaj.
2.Dodaj masła i dalej miksuj. Powstałą masą wyłóż spód formy do pieczenia i odstaw do schłodzenia na pół godziny by masło nieco zesztywniało. Wrzuć ricottę, mascarpone i cukier do miski i zacznij miksować, w między czasie dodaj jajka, cynamon i startą skórkę pomarańczową.
3.Powstałą masę dodaj na wcześniej przygotowany w formie spód i piecz przez godzinę. Odstaw do ostygnięcia i zabierz się za przybranie. Pokrój na cienkie plastry 2 pomarańcze. Na dużej, płytkiej patelni rozgrzej miód. Gdy zacznie się pienić dodaj pomarańcze i gotuj aż zbrązowieją. Przerzuć to wszystko do miski i odstaw do wystygnięcia.
4.Na czystej patelni upraż migdały. Uważaj by ich nie przypalić. Przełóż sernik na paterę lub duży talerz, ułóż na górze pomarańcze i posyp migdałami. Polej to jeszcze syropem powstałym ze smażenia.
2.Dodaj masła i dalej miksuj. Powstałą masą wyłóż spód formy do pieczenia i odstaw do schłodzenia na pół godziny by masło nieco zesztywniało. Wrzuć ricottę, mascarpone i cukier do miski i zacznij miksować, w między czasie dodaj jajka, cynamon i startą skórkę pomarańczową.
3.Powstałą masę dodaj na wcześniej przygotowany w formie spód i piecz przez godzinę. Odstaw do ostygnięcia i zabierz się za przybranie. Pokrój na cienkie plastry 2 pomarańcze. Na dużej, płytkiej patelni rozgrzej miód. Gdy zacznie się pienić dodaj pomarańcze i gotuj aż zbrązowieją. Przerzuć to wszystko do miski i odstaw do wystygnięcia.
4.Na czystej patelni upraż migdały. Uważaj by ich nie przypalić. Przełóż sernik na paterę lub duży talerz, ułóż na górze pomarańcze i posyp migdałami. Polej to jeszcze syropem powstałym ze smażenia.