Jenny Morris

Jenny Morris

Szef Kuchni
[Przepisów: 39]

Sernik z ricottą, migdałami i pieczonymi pomarańczami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sernik na bazie ricotty z aromatycznymi migdałami i pieczonymi pomarańczami to wykwintny wypiek idealny na wszelkie okazje.

Sernik z ricottą, migdałami i pieczonymi pomarańczami

Składniki:

Sernik z ricottą, migdałami i pieczonymi pomarańczami

 

Sposób przygotowania:

Sernik z ricottą, migdałami i pieczonymi pomarańczami
1.Rozgrzej piekarnik do 180°. Wysmaruj masłem formę do pieczenia ( około 18 cm). Wrzuć migdały z herbatnikami do miksera mi wymieszaj.

2.Dodaj masła i dalej miksuj. Powstałą masą wyłóż spód formy do pieczenia i odstaw do schłodzenia na pół godziny by masło nieco zesztywniało. Wrzuć ricottę, mascarpone i cukier do miski i zacznij miksować, w między czasie dodaj jajka, cynamon i startą skórkę pomarańczową.

3.Powstałą masę dodaj na wcześniej przygotowany w formie spód i piecz przez godzinę. Odstaw do ostygnięcia i zabierz się za przybranie. Pokrój na cienkie plastry 2 pomarańcze. Na dużej, płytkiej patelni rozgrzej miód. Gdy zacznie się pienić dodaj pomarańcze i gotuj aż zbrązowieją. Przerzuć to wszystko do miski i odstaw do wystygnięcia.

4.Na czystej patelni upraż migdały. Uważaj by ich nie przypalić. Przełóż sernik na paterę lub duży talerz, ułóż na górze pomarańcze i posyp migdałami. Polej to jeszcze syropem powstałym ze smażenia.