VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Czekoladowy sernik z cynamonem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Najbardziej czekoladowy sernik jaki jadłam. Jest niezwykle kremowy dzięki serkowi mascarpone i śmietanie kremówce. Do tego rewelacyjnie pachnący cynamon i czekoladowa polewa. Po prostu obłędny w smaku!

Czekoladowy sernik z cynamonem

Składniki:

Czekoladowy sernik z cynamonem

 

  • Spód:
  • 35 g masła
  • 120 g ciasteczek maślanych

 

 

  • Polewa:
  • 100 g czekolady deserowej
  • płatki czekoladowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Czekoladowy sernik z cynamonem
Ciasteczka mielimy w blenderze lub malakserze. Masło rozpuszczamy w garnku. Przelewamy do ciastek i dokładnie mieszamy aby zrobiły się mokre.

Gotowymi ciastkami wykładamy spód tortownicy o średnicy 20 cm. Tortownicę wcześniej wykładamy papierem do pieczenia.

Blaszkę wstawiamy na chwilę do lodówki. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180*C z termo obiegiem.

W czajniku gotujemy wrzątek. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Do misy miksera przekładamy ser i serek mascarpone. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy mąkę oraz cukier. Cały czas miksując wbijamy kolejno jajka.

Pomiędzy każdym czekamy aż połączą się z masą.

Następnie wlewamy śmietanę kremówkę wymieszaną z cynamonem. Wystudzoną czekoladę energicznie mieszamy z kilkoma łyżkami masy serowej (u mnie około 10 łyżek).

Zahartowana czekoladę przelewamy do reszty masy i miksujemy do połączenia składników. Gotową masę przelewamy na ciasteczkowy spód.

Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 120*C. Na dnie piekarnika ustawiamy naczynie zalane do pełna wrzątkiem. Sernik pieczemy przez około 80 minut. Studzimy przy otwartych drzwiczkach.

Gotowy wyjmujemy z tortownicy odcinając boki od formy.

Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłą oblewamy sernik. Rozsmarowujemy okrężnymi ruchami od środka do brzegów. Wierch dekorujemy płatkami czekoladowymi.

Sernik trzymamy w lodówce. Przed podaniem wyjmujemy wcześniej z lodówki aby polewa troszkę się rozpuściła.  

Tagi:

ciasto sernik