wjosna

wjosna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Babeczki z gruszkami w musie czekoladowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne małe tarteletki z gruszkami zapiekanymi w musie czekoladowym na kruchym cieście. Ci którym się nie chce wylepiać ciastem małych foremek mogą zrobić jedną dużą tartę.

Babeczki z gruszkami w musie czekoladowym

Składniki:

Babeczki z gruszkami w musie czekoladowym

 

 

  • Wypełnienie:
  • 4 gruszki w syropie
  • 100 gram cukru kryształ
  • 160 g gorzkiej czekolady
  • 160 g cukru pudru
  • 200 ml śmietanki 30% lub 36 %
  • 4 jajka

 

Sposób przygotowania:

Babeczki z gruszkami w musie czekoladowym
Zimne masło posiekać w kostkę, dodać mąkę, cukier i sól i wyrobić w palcach na kruszonkę, dodać jajko i zanieść ciasto. Wstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzonym ciastem wyłożyć formy na babeczki i wstawić do lodówki na kolejne 30 minut. Gruszki pokroić w ósemki. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić z połową cukru a pozostałą część cukru utrzeć z jajkami na puszytą masę. Wymieszać delikatnie jajka, bitą śmietanę i czekoladę. Na dnie każdej foremki wyłożyć po dwie cząstki gruszek i zalać musem z czekoladą. Piec ok 30- 35 minut. `Z podanych składników można upiec jedną tartę ale trzeba wcześniej zapiec ciasto bez wypełnienia przez ok 15 minut w 200 stopniach. Wyłożyć gruszki i krem i piec ok 40 minut.