aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Kremówka kokosowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 260
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kremówka kokosowa- apetyczna wersja kremówki tradycyjnej z kokosowym wierzchem i budyniowym zapiekanym kremem.

Kremówka kokosowa

Składniki:

Kremówka kokosowa

 

  • Ciasto:
  • 0,5 margaryny
  • 2 szkl mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szkl cukru
  • 4 żółtka
  • powidło
  • Krem:
  • 3 budynie śmietankowe
  • 6 łyżek cukru
  • 1 litr mleka
  • Masa kokosowa:
  • 20 dag kokosu
  • 2 jaja
  • 0,5 margaryny
  • 0,5 szkl cukru

Sposób przygotowania:

Kremówka kokosowa
Ciasto: Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie zagniatamy ciasto z margaryny, żółtek i mąki i proszku do pieczenia. Wykładamy do foremki 25/36 wyścielonej papierem do pieczenia.

Ciasto smarujemy dowolnym powidłem.

Krem: W niedużej ilości mleka rozrabiamy budynie. Pozostałe zagotowujemy z cukrem i wlewamy na gotujące mleko budynie, gotujemy do gęstości i lekko studzimy. Dajemy na ciasto.

Masa kokosowa: Białka ubijamy z cukrem. Wlewamy żółtka mieszamy. Wsypujemy kokos i roztopioną chłodną margarynę.

Dajemy na budyń, pieczemy 45 minut w 180 stopniach. 

Tagi:

krem kokos ciasto